En liten ordlista för odds

Lär dig spela odds

Om du vill spela på odds kan det vara en fördel om du vet spelformerna verkligen innebär. Glosor och glosförhör tillhör småskolan, men se till att lära dig spelformernas betydelser innan du spelar. Det gör spel på odds mycket roligare. Nedan hittar du en kortare ordlista som kan vara en bra början för dig.

 

Asian Handicap innebär att det endast finns två alternativ, eller två möjliga utfall – det vill säga vinst eller förlust. Om det blir oavgjort trots handikappet ogiltigförklaras spelet och du får pengar tillbaka.

 

Bookmaker, även kallad bookie, är personen eller organisationen som tar emot spel på odds.

 

Dubbelchans innebär att du satsar på två möjliga utfall. Alternativen är 1X, 12 samt X2. Dubbelchans har därför lägre odds än vinnarspel.

 

Head to Head (H2) innebär att du satsar pengar på vem av två som placerar sig bäst i ett lopp, exempelvis i Formel 1 eller skidåkning.

 

Halvtid/Fulltid är odds på resultatet i halvtid samt fulltid. Om matchen är oavgjord i halvtid och bortalaget vinner efter fulltid skrivs det vinnande spelet som X/2.

 

Units är en annan term för pengar. Det finns dock inget givet värde för units – du anpassar units värde efter din plånbok. Du kan exempelvis bestämma att 50 kronor är 1 unit för dig och att 100 kronor är 2 units och så vidare.

 

Yankee är kombinationsspel på fyra olika evenemang. De fördelas på elva olika spel – sex dubblar, fyra tripplar samt en fyrling.

 

Detta är bara en inledande ordlista. Om du fortsätter att spela kommer du lära dig många fler ord – och du kommer tvingas lära dig flera ord allt eftersom. Spel på odds är spännande och det blir naturligtvis roligare ju mer dig du lär dig om bettingvärlden. Ta dig därför tid att lära dig om olika ord och var inte rädd att fråga om vad olika ord betyder.

odds