Kända maratonlopp

Populärt att springa i ett maratonlopp

Det är en fjäder i hatten för många att fullfölja ett maraton lopp. Prestationen ligger inte främst i att springa de 42 195 kilometerna – utan att springa 42 195 kilometer trängd av tiotusentals människor är en bedrift i sig. Andra finner stor njutning i att springa tillsammans med andra. New York City Marathon är världens största maratonlopp med över 50 000 deltagare.

New York City Marathon var det största maratonloppet förra året med 50 386 löpare som avklarade samtliga kilometer. Det var också världshistoriens största maratonlopp. Trots det får inte alla som vill möjligheten att springa New York City Marathon. Startplatserna fördelas genom lottsystem och 2015 fick endast 18 procent av ansökarna plats i loppet.

Chicago Marathon är störst näst efter New York City Marathon. Förra året, 2014, fullföljde 40 595 tävlande loppet. Precis som New York City Marathon använder Chicago Marathon ett lottsystem – 71 300 människor ansökte. Publiken räknades till över en miljon längs loppet. Paris Marathon hade 38 575 fullföljande tävlanden 2014 och var det tredje största maratonloppet i världen, trots att den inte räknas som en World Marathon Major.

Boston Marathon var det sjätte största maratonloppet i världen förra året med 31 932 fullföljande löpare. Den 15 april 2013 utsattes loppet för en terroristattack. Boston Marathon går alltid av stapeln på Patriot’s Day, en officiell helgdag i Massachusetts. Bröderna Tamerlan Tsarnajev och Dzjochar Tsarnajev detonerade två bomber inom tolv sekunder på Boylston Strett. Explosionerna dödade tre personer, skadade 185 personer – varav 17 allvarligt. Över 13 personer tvingades amputera ben på grund av brödernas illdåd. Tamarlev sköts ihjäl av polisen men Dzjochar kunde senare gripas av polis. Den enda förklaring han gav till terrorbombningen var USA:s krig i Afghanistan och Irak. Trots bombningarna året tidigare valde Boston Marathon att genomföra loppet året därpå.

London Marathon och Tokyo Marathon är de fjärde och största maratonloppen i världen.

maratonlopp