Trailrunning

Ett äventyr med trailrunning

Trailrunning är som offpistskidåkning utan skidor. Sporten uppfanns av en amerikan. Terränglöpning har många fördelar som närheten till naturen, det skonsamma underlaget – och framför allt friheten. Det är på många sätt en äventyrlig motionsform som dessutom stärker muskulaturen och hjärtat. Terränglöpning är ansträngande och kombineras därför gärna med styrketräning.

Löpning har blivit ett fenomen. Människor löper till jobbet, under lunchen och från jobbet. Motion och träning har överlag blivit allt mer populärt. Vi söker hela tiden efter nya träningsformer, från crossfit och trailrunning till klättring. Läs om kända klättrare på http://kfumklattring.se.

Träning har blivit en statussymbol i samhället och hur det gått till är svårt att reda ut. Det går att jämföra med hemlagad mat, vilket är ett tecken på medvetenhet – precis som med träning. Den som lagar hemlagad mat och träning är medveten om vad ohälsosam mat och dålig kondition innebär.

Trailrunning är engelska för terränglöpning. Springturen följer inte vägens vita band, istället springer man i kuperad terräng. Det går att likna vid offpistskidåkning utan skidor eller orientering utan karta och kompass. Sportmärket Salomon har dessutom grundat Salomon Trail Tour som består av 16 tävlingar. Det ökade intresset för trailrunning går också att se genom ökat antal löparcamps i fjällmiljö.

Den som vill börja med trailrunning ska börja försiktigt. För det första är det en ansträngande motionsform, dels för att den kräver god kondition och dels för att den kräver mycket av muskler och leder. Öka därför träningen stegvis – träningen blir dessutom roligare då. Du kan exempelvis börja träna längs ett elljusspår för att känna av hur träningsformen känns och hur kroppen reagerar.

Det kan vara bra att köpa ett par ordentliga skor redan från början, med tydligt mönstrade sulor. På så sätt minskar du risken för skador. På kroppen är det viktigt med material som är bekväma och som dessutom andas. Träningen underlättas av kläder som är anpassade efter träningsformen – men kläderna är inte avgörande. Det viktigaste till en början är att du hittar ett flyt i träningen – då kommer du uppskatta trailrunning mer än något annat.

trailrunning